Zdraví psa je vzácné

29.06.2011 21:06

 Co dělat, aby vaše zvíře prožilo kvalitní život a dosáhlo co nejvyššího věku?

 

Je to jednoduché. Stačí předcházet rizikům, které ovlivňují organismus vašeho psa nebo kočky, pravidelně sledovat zdravotní stav a snažit se vyplnit individuální potřeby v každém životním stadiu zvířete. Jedná se hlavně o vyváženou stravu, aktivní pohyb, veterinární péči a prevenci nadváhy.
Preventivní péče je u zvířat stejně důležitá jako u lidí. Dohled veterináře a pravidelné prohlídky mohou pomoci zlepšit celkové zdraví zvířete, předejít vážným onemocněním a zajistit včasný zásah při prvních příznacích onemocnění. Velká část majitelů však navštěvuje veterináře pouze při výskytu zdravotních potíží nebo jednou ročně kvůli pravidelné vakcinaci. Vakcinace tvoří pouze malou část z celkové preventivní péče o vaše zvíře. Záleží tedy na vás, co uděláte pro svého čtyřnohého přítele, aby vám dělal společníka po mnoho let.
Prevence je snadná, jednoduchá, nezabere mnoho času, není zdaleka tak nákladná jako případné řešení zdravotních potíží a dokážete díky ní předejít řadě vážných zdravotních problémů.

Vyvážená strava

Správná výživa je jednou z nejvýznamnějších možností jak předcházet zdravotním potížím a nadváze vašeho zvířete. Je nezbytné zvolit vysoce kvalitní krmivo, které pokryje veškeré živinové a energetické požadavky a splní individuální potřeby psa nebo kočky. To zajistí udržení dobré tělesné kondice a zdravotního stavu. Je vhodné podávat kompletní krmiva pro konkrétní životní stadium a zdravotní stav zvířete.

Aktivní pohyb

Každé zvíře by mělo mít tolik pohybu, kolik vyžaduje jeho temperament, zdraví a plemenná příslušnost. Se psem je nezbytné chodit na procházky a věnovat mu svůj čas. Neměli byste zapomínat, že množství aktivity ovlivňuje plemeno vašeho psa.
Pozor také na délku a náročnost procházek a dalších aktivit u štěňat. Ta by se měla zatěžovat opatrně a postupně.
Kočky žijící venku se většinou zabaví samy. Kočky žijící v domácnostech je potřeba k pohybu více motivovat.

Veterinární prevence

Každé zvíře by mělo být pravidelně sledováno veterinářem. Samozřejmostí je každoroční preventivní vakcinace a podávání antiparazitik. Ale veterinární prevence neznamená pouze toto! Majitel by měl sám sledovat, zda se u jeho zvířete neobjevují příznaky některého onemocnění (např. nechutenství, zvýšená teplota, časté močení, zvracení, průjem, zápach z dutiny ústní atd.). Důležitá součást prevence je sledování tělesné hmotnosti zvířete. Zejména u zvířat, která mají sklony k obezitě.
Proč byste měli podstupovat se svým zvířetem pravidelné preventivní prohlídky? Je to z toho důvodu, že vám vaše zvíře neřekne, že má nějaký problém. A s přibývajícím věkem se může zvyšovat i množství zdravotních problémů, které nejsou na první pohled zřejmé. Proto je důležité případné onemocnění včas rozpoznat a tak i následně účinně a rychle léčit. U každého jedince by měla být provedena minimálně jedna preventivní prohlídka ročně. U starších jedinců je vhodné opakovat návštěvu veterináře za účelem prevence minimálně dvakrát za rok.

Prevence nadváhy

Nejzávažnějším důsledkem obezity je předčasné úmrtí. Studie ukazují, že život psa s nadváhou je zkrácen nejméně o dva roky. Dále obezita pro zvíře znamená zvýšené riziko výskytu artritidy, cukrovky, chorob srdce a slinivky, rakoviny, problémů s pohyblivostí nebo poruch chování. Většinou si ani neuvědomujeme, jakou zátěž může nadváha pro zvíře znamenat. Ve srovnání s člověkem, nárůst hmotnosti o jeden kilogram u pětikilové kočky nebo nárůst o dva kilogramy u desetikilového psa je stejný jako nárůst hmotnosti o 10 - 15 kilo u člověka vážícího 75 kg.
A jak nadváha, a následně obezita, vzniká? Jedná se o výsledek nadměrného energetického příjmu. Může za to nevhodná strava zvířete, jeho překrmování a podávání nadměrného množství pamlsků. Samozřejmě, kromě výživy, hrají roli při vzniku obezity i další faktory (genetika, pohlaví, kastrace).
Co tedy dělat, pokud má vaše zvíře nadváhu nebo je obézní! Zapojte se do programu Čas správné péče! Tento program je v letošním roce zaměřen na boj s obezitou zvířat. Navštivte svého veterináře! Ten vám poradí jaké krmivo je pro vaše zvíře vhodné, jaký druh fyzické aktivity zvolit, ale také vám, po úspěšné redukci hmotnosti, vysvětlí, které krmivo je dobré zvířeti podávat, abychom se vyvarovali opětovnému nárůstu hmotnosti.