Zápisní řád – 24.10. 2010

05.03.2011 10:37

 

1. Všeobecně

1.1 Zápisní řád Klubu chovatelů čivav a naháčů (dále jen Klub KCHČaN) má za úkol podporovat chov plemene čivava a mexický naháč dle platného standardu FCI při zachování biologického zdraví každého jedince a charakteristických vlastností specifických pro plemeno čivava a mexický naháč. Stanovené chovné podmínky nesmí diskriminovat to, co standard neuvádí jako vylučující vadu.

1.2 Podmínky zápisního řádu slouží k řízení chovu plemene čivava a mexický naháč s přihlédnutím nejen k exteriérovým, ale i povahovým vlastnostem. Musí prosazovat také zájmy každého jednotlivého zvířete, jakožto živého a vnímavého tvora, zájmy a dobrou pověst Klubu KCHČaN, chovatelů, majitelů a příznivců plemene. Nepodporuje obchodování s čivavami a mexickými naháči a jiné činnosti, které odporují základním principům ochrany zvířat.

1.3 Chov je veden v souladu s předpisy FCI, Českomoravské kynologické unie (dále jen ČMKU) a se závaznými právními předpisy platnými v České republice, zejména se zákonem č. 87/1987 Sb. „O veterinární péči“ v platném znění a se zákonem č. 246/1992Sb. „ Na ochranu zvířat proti týrání“ v platném znění.

 

2. Právo chovat

2.1 Majitel chovného psa či feny je fyzická osoba (ve vyjímečném případě stanoveném směrnicí ČMKU rovněž právnická), která má vlastnické právo k chovnému psu nebo feně. Průkaz původu je nezaměnitelný a samostatně neprodejný doklad chovného psa nebo feny. Držitelem chovného psa nebo feny je buď majitel nebo ten, kdo je majitelem zmocněn používat jej k chovu. Chovatel je držitel chovné feny v době vrhu, jehož chovatelská stanice byla řádně zaregistrována. V případě více vlastníků chovného jedince je nutno doložit poradci chovu souhlas (dohodu/smlouvu) s podpisový právem jednoho z majitelů nebo držitele, podepsaný všemi ostatními spolumajiteli. Tu zašle majitel poradci chovu spolu s Přihláškou k vrhu. Tuto smlouvu zašle poradce spolu s podklady pro vrh na plemennou knihu.

2.2 Ve vztahu ke Klubu KCHČaN, je chovatel zodpovědný za způsob odchovu a administrativu s tím spojenou, a to i v případech, že je vrh odchováván mimo trvalé bydliště chovatele.

2.3 Každá změna ve vlastnictví chovného zvířete nebo jeho úhyn musí být oznámena hlavnímu poradci chovu a plemenné knize doporučeným dopisem nejpozději 15-dní po změně (úhynu).

2.4 Převod březí feny je možný. Pokud nebylo jinak dohodnuto, budou štěňata zapsána v chovatelské stanici nového majitele feny, a na něho se také převádějí veškeré povinnosti plynoucí z krytí chovným psem.

2.5 Zemře-li vlastník chovné feny v době její březosti, může být vrh zapsán na původní chovatelskou stanici nebo chovatelskou stanici jejího nabyvatele.

2.6 Pronájem (zapůjčení) čivav nebo mexických naháčů je vzhledem k jejich povahovým vlastnostem nežádoucí. Pokud však k němu dojde, je nutné, aby poměry mezi pronajímatelem a pronájemcem byly upraveny písemnou smlouvou o pronájmu (zapůjčení jedince). Pronájem (zapůjčení) jedince je majitel (pronajímatel) povinen nahlásit hlavnímu poradci chovu nejpozději do 15-ti dnů po zahájení a ukončení pronájmu (zapůjčení) psa nebo feny a spolu s tímto oznámením zaslat též kopii smlouvy o pronájmu (zapůjčení).

2.7 Pokud majitel chovné feny nemůže mít ze závažných důvodů fenu v době vrhu doma, musí místo odchovu oznámit do 5-ti pracovních dnů od nastalé situace doporučeným dopisem hlavnímu poradci chovu, aby mohla být provedena případná kontrola vrhu.

2.8 Chovatelé a držitelé chovných jedinců jsou povinni umožnit přístup k vrhu a matce štěňat osobám, které pověřil KCHČaN kontrolou vrhu a poskytnout jim k tomu účelu úplné a pravdivé podklady.

2.9 Chovatel či držitel chovného jedince je povinen pečovat o psy řádným způsobem, dodržovat podmínky hygieny a péče o zdraví a respektovat v tomto smyslu platná zákonná nařízení a vyhlášky.

2.10 Povinností chovatele a majitele krycího psa nebo chovné feny je neprodukovat jedince bez průkazu původu. V případě, že dojde k nechtěnému nakrytí, je povinnost o této skutečnosti informovat do 5-ti pracovních dnů od nastalé situace doporučeným dopisem příslušného poradce chovu. Porušení tohoto ustanovení může mít za následek tresty, včetně odebrání práva chovat či krýt, a to na dobu přechodnou či trvale. O trestu rozhodne výbor KCHČaN       

 

Plemeno

1. Plemeno psů ve smyslu tohoto řádu tvoří čistokrevní psi a feny s průkazem původu, odpovídající plemennému standartu FCI. Čistokrevný pes nebo fena je jedinec, který je zapsán do plemenné knihy uznané FCI.

 

Chovatel

 

2.   Chovatelem ve smyslu tohoto řádu je majitel chovné feny, jehož chovatelská stanice je registrována pod chráněným názvem.

 

3.   Majitelem krycího psa je majitel chovného psa, zapsaného v plemenné knize chovných jedinců. 

 

4.   Chovatel ani rodinný příslušník žijící ve společné domácnosti nesmí cíleně produkovat        štěňata bez PP ve smyslu řádu ČMKU, a to opakovaně za účelem prodeje.

 

5.   Chovatelský klub je oprávněn svými orgány soustavně kontrolovat a sledovat:

a)     v jakých podmínkách (ustájení, zacházení, výživa, hygiena apod.) jsou chovní jedinci a v jakém zdravotním stavu se nacházejí

b)     zda je dodržován zákaz prodeje štěňat jakékoliv obchodní organizaci, pro komerční a výzkumné účely a to jak v ČR, tak i do zahraničí.

 

6. V případě nedodržení chovatelských zásad dle článku 5. je klub oprávněn odejmout právo chovatelské stanici odchovávat štěňata s PP, případně zrušit členství v klubu.

 

7. Každý chovatel je povinen vést „Knihu odchovů“ pro každou chovnou fenu a předložit ji na požádání všem kontrolním orgánům chovatelského klubu. Každý majitel krycího psa je povinen vést „Knihu krytí“ za stejných podmínek. Obě knihy jsou vázány na chovné jedince a v případě jejich převodu musí být předány s průkazem původu novému majiteli.

 

8. Každá změna majitele chovných jedinců se musí hlásit doporučeným dopisem podepsaným předávajícím i přejímacím do 15 dnů hlavnímu poradci chovu. Každá změna majitele musí být podchycena v příslušné rubrice průkazu psa.

 

Chovní jedinci

 

9. Chovní psi a feny jsou čistokrevní jedinci, kteří splnili podmínky pro zařazení do chovu, jsou vedeni v rejstříku chovných jedinců plemenné knihy Pro ověření identity chovných jedinců a jejich odchovů je výbor chovatelského klubu oprávněn nařídit krevní zkoušku nebo test DNA. Podle výsledků nese náklady chovatel nebo chovatelský klub.

 

10. Zařazení do chovu zaznamenává osoba pověřená výborem klubu na základě popisného svodu a po splnění všech chovných podmínek. Zápis do rejstříku chovných jedinců a přeregistraci do průkazu původu provádí plemenná kniha před použitím do chovu na základě zařazení do chovu klubem.

 

11. Pro zařazení psa nebo feny do chovu musí být splněny všeobecné podmínky tohoto řádu.

 

12. Podmínky chovu: Od 1. 1. 2010 podmínka účasti na dvou výstavách (minimálně jedna krajská a jedna vyššího řádu pořádané v ČR) s výsledkem velmi dobrý nebo výborný, od stáří zvířat minimálně 12 měsíců. Posouzení musí být od dvou různých rozhodčích.

Další podmínky:

a)     čistokrevnost osvědčená průkazem původu

b)     dodržení stanovené věkové hranice ukončení 14 měsíců u psa i feny

c)     úspěšné absolvování popisného svodu

d)     dodržení stanovené věkové hranice 18 měsíců u psa i feny plemene Mexický naháč

 

13. Chovatelský klub je oprávněn prověřovat chovnou způsobilost jedinců na chovných svodech, při kterých se posuzují změny exteriéru, kondice,povahy, zdravotní stav a kvalita potomků.

 

14. Posuzování psů na popisném svodu se provádí na základě Karty popisného svodu. Importovaní jedinci musí být před popisným svodem přeregistrováni do Plemenné knihy ČMKU.

 

15. Do chovu nesmí být zařazeni jedinci, na nichž byl proveden zákrok k odstranění nebo zakrytí jakékoliv anatomické nebo exteriérové vady, která je dle standardu důvodem k vyloučení z chovu, jakož i jedinci v prokazatelně špatném zdravotním stavu a kondici.

 

16. Z chovu se vylučují chovní jedinci, z nichž prokazatelně pocházejí potomci s hrubými dědičnými vadami exterieru, povahy a jinými anatomickými vadami, např. kryptorchismus, chudozubost, atypičnost, apod.

 

a) Chovnost feny je omezena do osmi let. Poslední krytí musí být uskutečněno nejpozději v den dovršení 8 let.

 

b) Chovní psi se mohou reprodukovat doživotně.

 

c) Zapůjčení (pronájem)chovného jedince

-         předvedení na popisném svodu v ČR

-         kopie PP (akceptovaného FCI) – ověřená střešní organizací v zemi bydliště+ kontakt na majitele zapůjčeného chovného jedince

-         doložení Smlouvy o zapůjčení chovného jedince od majitele – česko anglická verze je k dispozici ke stažení na webových stránkách klubu, nebo u poradců chovu, nebo v jazyce majitele zapůjčeného jedince s oficiálním překladem, za který odpovídá v ČR ten, kdo si chovného jedince zapůjčil. Musí být uvedeny úplné informace o zapůjčeném jedinci, úplný kontakt na majitele, přesně uvedená doba zapůjčení a přesná specifikace, komu byl chovný jedinec zapůjčen s plným kontaktem, dále je nutné uvést kdo má právo podepisovat krycí listy. Soukromé podmínky zapůjčení (např. poplatky a podmínky krytí) si mohou účastníci smlouvy ošetřit dodatkem dle vlastního uvážení

-         doložení chovnosti (bonitace, kopie průkazu, kde je zapsán jako reproduktor, kopie PP štěněte uznaného FCI, kde je uveden jako rodič). Pokud se chovnost nedá doložit, dokladuje se chovnost písemným Potvrzením partnerské kynologické organizace, u které je pes zaregistrován (jako u nás ČMKU) s oficiálním překladem do českého jazyka. Za korektní překlad odpovídá ten, kdo si chovného jedince zapůjčil. Pokud nebude doloženo, musí jedinec znovu splnit podmínky zařazení do chovu, jako jedinec v majetku člena KCHČaN

-         kopie dokladů se zašlou na adresu hlavního poradce chovu a jako příloha k 1. vrhu na PK ČMKU se předloží originály dokladů (smlouvy, ověřené PP atd.          

       

Chov a jeho řízení

 

Základním cílem chovu čivav a mexického naháče je chovat zvířata dle platného standardu, zdravá, bez vloh pro dědičné vady, choroby a nežádoucí znaky. Povaha a exteriér zvířat má plně odpovídat standardu.

 

Chovatel uchovňuje v klubu, pod kterým chová.

 

Převod chovných jedinců a chov pod druhým klubem je možný, změnu musí chovatel nahlásit do 15 dnů na HPCH (výjimka – z rozhodnutí výboru klubu). Označení chovný do PP zapisuje prezident KCHČaN po doložení všech splněných podmínek.

 

17. Druhy chovu:

a)     řízený          

b)     výběrový

 

 17a) Řízený chov je základní forma čistokrevného chovu. Využívají se v něm veškerá zvířata, která splňují chovatelské podmínky. Chovatel si navrhuje krycí psy sám nebo o navržení požádá poradce chovu. Poradce chovu smí zamítnout návrh chovatele jen za předpokladu. že spojení jím navržené ohrožuje základní chovatelský cíl klubu.

 

17b) Výběrový chov je označením jedince, který splňuje následující kriteria:

                  

1.     testy DNA s vyhodnocením z laboratoře Genservice Brno

2.     luxace pately s výsledkem 0/0, budou akceptovány výsledky pouze od akreditovaných veterinářů uvedených v seznamu Veterinární komory jako posuzovatelé pately po 12 měsíci života vyšetřovaného jedince

3.     skus nůžkový nebo klešťový

4.     zuby 6/6                   

5.     popisný svod

6.     účast minimálně na 2 výstavách vyššího řádu a získáním 2x titulu CAC + 1x některý titul CACIB, BOB, Národní vítěz, Vítěz speciální výstavy, Klubový Vítěz KCHČaN v ČR od 2 rozhodčích.

7.     požadavek na zařazení do výběrového jedince doložte v „žádosti zapsání výběrového jedince“ spolu s originály dokladů prezidentovi KCHČaN.

 

18. Za řízení chovu jednotlivých plemen odpovídá hlavní poradce chovu. Oblastní poradci chovu (dále jen OPCH) jsou pomocným odborným a výkonným orgánem výboru klubu. V jeho čele stojí hlavní poradce chovu, který při řízení chovu zejména:

   

a)     odpovídá výboru klubu za činnost OPCH a výsledky chovu

b)     podporuje odbornou přípravu posuzovatelů klubových plemen a oblastních poradců chovu a nových adeptů na výkon těchto funkcí,

c)     může působit i jako oblastní poradce chovu pro určený územní celek,

d)     koncepčně navrhuje a svou odborností podporuje základní cíle chovu klubových plemen.

 

      Oblastní poradce chovu,pokud je chovatelem požádán, provádí:

 

      a)   poradenskou činnost

      b)   administrativní činnost

      c)   kontrolní činnost

     

19 .Chovatel má právo sám rozhodovat o chovném spojení při využití zkušeností poradce chovu a sám nese odpovědnost za kvalitu svého chovu v rozsahu bodu 5.1 tohoto řádu. Při střední a úzké příbuzenské plemenitbě podléhá krytí schválení poradcem chovu, Jedinci, u nichž jsou v příbuzenstvu nebo již existujícímu potomstvu známy vážné nedostatky, nesmí být k příbuzenské plemenitbě vůbec použiti.

Jako úzká příbuzenská plemenitba se považuje krytí mezi sourozenci, jako střední příbuzenská plemenitba se považuje krytí mezi rodičem a potomkem.

 

Krytí

 

20. Krycí list je základním dokladem o uskutečněném krytí a tvoří společně s Přihláškou k zápisu štěňat základní dokumentaci pro všechny druhy chovu.     

 

21. Krycí list obsahuje základní údaje o chovných partnerech, adresy, e-mailové adresy a podpisy jejich majitelů a data krytí.

 

22. Krycí list si vystavuje sám chovatel feny před krytím. Vystavení krycího listu podléhá poplatku, jehož výši schvaluje členská schůze

 

24. Ke krytí ve smyslu tohoto řádu smí dojít jen na základě krycího listu mezi chovnými jedinci stejného plemene, kteří jsou v náležitém zdravotním stavu a kondici.

 

25. Chovná fena smí mít vrh pouze jednou v kalendářním roce.

 

26. Krytí jedné feny dvěma psy během jednoho hárání je nepřípustné.

 

27. Krytí chovné feny se provádí, pokud není ujednáno jinak, u majitele krycího psa. Chovná fena musí být přivedena ke krytí chovatelem nebo jeho zástupcem.

 

28. Dojde-li k nežádoucímu nakrytí chovné feny, musí být neprodleně nahlášeno Hlavnímu poradci chovu. Výbor klubu rozhodne o dalším postupu.

 

29. Při změně bydliště majitele krycího psa musí být změna adresy bezodkladně nahlášena hlavnímu poradci chovu a osobě pověřené výborem klubu k evidencí členů

30. Krycí list se skládá ze 2 listů. Jeden krycí list je na zadní straně Přihlášky k zápisu štěňat. Krycí list č. 1 je samostatný. Platné chovatelské tiskopisy jsou k dispozici na internetových

stránkách klubu, každoročně vyjdou ve Zpravodaji nebo je na požádání zašle oblastní poradce chovu.

         

31. Před krytím si chovatel dohodne podmínky krytí s majitelem vybraného chovného psa. ( tj. přeregistrovaného na PK)

 

32. Při zahraničním krytí si majitel feny vyžádá od majitele psa doklad, že pes je zde chovný (bonitace,svod, kopie průkazu původu, kde je zapsán jako reproduktor, kopie PP, kde je uveden jako otec, atd. – toto platí i pro jedince do chovu zapůjčené) – musí být splněny požadavky PK ČMKU. Navíc vyplní předepsaný formulář „Confirmation of mating“, který oba podepíší. V případě zapůjčeného krycího psa navíc smlouvu o zapůjčení chovného jedince. Pokud se chovnost nedá doložit výše uvedeným způsobem – dokladuje se písemným potvrzením partnerské kynologické organizace, u které je pes zaregistrován (jako u nás ČMKU) + oficiálním překladem do českého jazyka – za korektní překlad odpovídá chovatel feny. 

 

33. Majitel chovné feny před krytím vyplní Krycí listy které jsou nedílnou součástí Přihlášky vrhu.

 

34. Majitel krycího psa si před krytím ověří, že fenka je chovná , tj. Přeregistrovaná na PK ČMKU.

 

35. Při porušení chovatelského řádu za krytí feny bez PP, bez svodu (bonitace),  potvrzené chovnosti, ve věku pod 15 měsíců stáří a krytí fen starších 8 let, nenahlášení vrhu, krytí bez řádně vyplněných formulářů, potřebných pro zápis štěňat, nebo uvedením nepravdivých údajů, porušuje majitel chovného psa i feny zápisní řád a vystavuje se postihu. V těchto případech také nebudou vystaveny PP pro štěňata.

 

36. Po krytí chovatel a majitel krycího psa doplní a podepíší oba krycí listy (přesné adresy, směrovací čísla i čísla telefonů). Majitel krycího psa si zapíše krytí do Knihy krytí. Klub doporučuje, aby obě strany sepsaly dohodu o vyrovnání za krytí a termín splatnosti. Chovatel si vyžádá a majitel krycího psa je povinen poskytnout veškeré údaje ke krycímu psovi potřebné k vyplnění Přihlášky k zápisu štěňat a Knihy odchovů. Při opakovaném krytí se doplní do krycích listů i druhé datum krytí.

 

37. Pokud bylo použito inseminace, pracovník, který úkon provedl, potvrdí toto do Krycích listů. Inseminaci nelze provést u jedinců, kteří se již neprodukovali přirozenou cestou.

 

38.  Dovoz nakryté chovné feny

a)     přeregistrování PP chovné feny na PK ČMKU – ještě před porodem. Doložit exportní pedigree ze země původního majitele prodávané feny

b)     povinné předvedení nakryté chovné feny před porodem na popisném svodu. Není-li to z časových důvodů možné, lze po domluvě s HPCH stanovit nejbližší termín předvedení za přítomnosti minimálně tří členů výboru

c)      doložení Kupní smlouvy mezi prodávajícím a nabyvatelem v ČR. Musí být uvedeny úplné informace o dovezené nakryté feně, datum jejího posledního vrhu (doklad o tom, že fena nebude mít v příslušném roce 2x štěňata) úplný kontakt na původního majitele, přesně uvedené datum od kdy je tato fena v majetku nového majitele, úplné informace o novém majiteli s plným kontaktem. Soukromé podmínky prodeje (kupní cena, záruky atd.) si mohou účastníci smlouvy ošetřit dodatkem dle vlastního uvážení

d)     doložení chovnosti (zapsaná chovnost v rodokmenu jedince, kopie PP štěněte uznaného FCI, kde je partnerská kynologická organizace, u které je fena zaregistrována (jako u nás ČMKU) s oficiálním překladem do českého jazyka. Za korektní překlad odpovídá nový majitel feny v ČR

e)     doložení krytí – krycí list, smlouva o krytí, doklad, že použitý krycí pes je v zemi krytí chovný

f)        kopie dokladů se zašlou na adresu hlavního poradce chovu a originály se odešlou na PK ČMKU k přeregistraci

V případě, že nebude splněna některá z těchto uvedených podmínek, nebude jedinec považován za chovného a štěňatům z takového spojení nebudou vystaveny PP.

 

39. Při využití importovaného či zapůjčeného chovného jedince v držení

českého občana, nečlena KCHČaN, musí majitel chovné feny doložit DNA testy tohoto jedince použitého ke krytí, včetně testů DNA jeho rodičů. Dále je nutné splnit všechny podmínky, jako při importu či zapůjčení chovného jedince v majetku člena KCHČaN.

 

Vrh

 

40. Chovatel je povinen pečovat o fenu v době březosti a kojení a rovněž o celý vrh až do prodeje štěňat tak, aby byl zaručen jejich zdárný vývin.

 

41. Je nepřípustný každý pokus ovlivňovat růst mláďat nějakým opatřením, např. nedostatečnou výživou nebo hormonálně

 

42. Po porodu chovatel do 5 dnů nahlásí majiteli krycího psa datum porodu feny, kolik psů a fen se narodilo a kolik štěňat žije.

 

43. Majitel chovné feny doplní údaje o vrhu (datum porodu, počet a pohlaví štěňat) na krycích listech a Krycí list č. 1 odešle do 5 dnů po porodu hlavnímu poradci chovu spolu s kopií složenky o zaplacení poplatku klubu za použití krycího listu

 

Narodí-li se ve vrhu 7 a více štěňat (platí pouze pro plemeno čivava) je kontrola vrhu povinná a to co nejdříve po porodu! Kontrola vrhu musí být uskutečněna nejpozději do 3 dnů stáří štěňat na náklady chovatele.(Testy paternity se mohou nařídit i namátkově, nebo při pochybnostech z rozhodnutí hlavního poradce chovu). V případě, že v testech nebudou shledány nesrovnalosti, bude náklady hradit klub

Pokud fena nezabřezne, je chovatel povinen tento fakt nahlásit majiteli krycího psa do 70 dnů po krytí.

 

44. Ve 2 až 3.týdnu po porodu chovatel čitelně a řádně hůlkovým písmem vyplní Přihlášku k zápisu štěňat (kompletní adresa, telef. číslo, název chovatelské stanice, požadovaná data rodičů, datumy, jména štěňat dle abecedy). Nevypisuje délku a barvu srsti, část pro veterináře a PK ČMKU. Přihlášku k vystavení zápisových čísel zašle doporučeně na adresu hlavního poradce chovu, který přihlášku orazítkuje a do týdne zašle na PK ČMKU.

 

45. Plemenná kniha ČMKU zašle zpět Přihlášku k zápisu štěňat, kde doplní čísla zápisu, z nichž poslední 4 čísla jsou zároveň čísla tetovací

           

46. Ve věku 6. – 8. týdnů štěňat chovatel absolvuje kontrolu vrhu u poradce chovu,

nebo údaje na Přihlášce – počet štěňat, barva, tetování či čipování) potvrdí veterinární lékař.

Před kontrolou, nebo při potvrzení údajů veterinárním lékařem, nejdříve v 42.den stáří štěňat, je nutno štěňata označit tetováním.(do levé slabiny) nebo čipem. Zároveň je nutno doplnit do Přihlášky k zápisu štěňat délky a barvy srsti.

Pokud si chovatel zažádá o kontrolu vrhu poradcem chovu, je povinen mu uhradit náklady spojené s kontrolou vrhu (cestovné + poplatek za kontrolu).

 

47. Při prodeji štěňat a odebrání od matky musí být štěňata stará nejméně 56 dnů, váha minimálně 60 dkg

 

48. Chovatelský klub je oprávněn svými kontrolními orgány vrhy kontrolovat. Zjištěné závady musí chovatel neprodleně odstranit.

 

49. S platností od 1. 1. 1996 musí být všechna štěňata narozená v ČR označena:

a) mikročipy                                     

b) tetováním do 31. 12. 2011

 

50. Odchovy na potomcích merle jedinců

Povinností chovatele je provádět testy na merle gen u potomků pocházejících z merle rodičů, prarodičů atd., a to i v případě, že nejsou merle barvy (zda jsou či nejsou nositeli merle genu). Výsledky poskytne chovatel povinně k nahlédnutí prezidentovi klubu a hlavnímu poradci chovu, a to před vystavením PP štěňat. Kopie budou archivovány u hlavního poradce chovu spolu s doklady k vrhu. Náklady na testy merle genu hradí chovatel.

 

Dovoz

 

51. Pokud má být dovezený jedinec zapsán do plemenné knihy za účelem chovu v chovatelském klubu, musí splnit platné chovatelské podmínky:

 

a)   jedinec pocházející z členské země FCI s platným průkazem původu

b)   jedinec pocházející ze země, jejichž průkazy původu uznává FCI

c)    viz bod 38 a 39 tohoto řádu HP

 

Vývoz

 

52. Při vývozu je chovatel povinen uvést do průkazu původu úplnou adresu zahraničního majitele. Takto vyplněný průkaz původu zašle na ČMKU, která jej opatří razítkem EXPORT – PEDIGREE. Bez takto provedeného potvrzení průkazu původu je průkaz původu v zahraničí neplatný.

Adresa: ČMKU, Jankovcova 53 C, 170 00 Praha 7

 

 

Plemenná kniha

 

53. HPK (Hlavní plemenná kniha) ČMKU je jediným garantem pro všechna plemena zastoupená v FCI prostřednictvím ČMKU. Vlastní vedení plemenné knihy zabezpečuje příslušné pracoviště PK na základě dohody s klubem.

 

54. V plemenné knize se evidují:

 

a)    odchovy čistokrevných rodičů, pokud byly splněny příslušné podmínky

        chovatelského řádu,

b)    dovezení čistokrevní psi a feny s průkazem původu vystaveným zahraniční

        kynologickou organizací, která je členem FCI nebo je jí uznávána,

c)     viz řád článek 20

d)     jedince a jejich odchovy z registrovaného chovu.

 

55. Součástí plemenné knihy jsou:

 

a)    rejstřík chovatelských stanic vedený podle názvů chovatelských stanic a jmen chovatelů,

b)    rejstřík registrovaných jedinců,

c)    rejstřík chovných jedinců,

d)    rejstřík dovezených jedinců.

 

Chovatelská stanice

 

56. Chovatel musí požádat o chránění názvu chovatelské stanice a její mezinárodní registraci prostřednictvím HPK ČMKU, jakmile jeho fena splnila podmínky pro zařazení do rejstříku chovných fen a jakmile se rozhodl v souladu se Zápisním řádem klubu chovat. Ve prospěch každého chovatele může být chráněn jen jeden název chovatelské stanice bez ohledu na počet chovaných plemen.

 

57. Nárok na ochranu názvu chovatelské stanice vzniká registrací jejího názvu u FCI prostřednictvím ČMKU.

 

58. O registraci chráněného názvu chovatelské stanice vydává ČMKU chovateli písemné osvědčení.

 

59. Každý chovatel, jemuž byl přiznán chráněný název chovatelské stanice, přejímá povinnost zachovávat ustanovení Zápisního řádu a Řádu ochrany zvířat při chovu psů.

 

60. Nositelem chráněného názvu chovatelské stanice může být pouze právně způsobilá, fyzická osoba.

 

61. Název chovatelské stanice je nedílnou součástí pojmenování psa a musí se proto trvale používat společně s jeho jménem (před nebo za jménem, podle způsobu registrace).

 

62. Žádost o chráněný název chovatelské stanice se předkládá na předepsaném tiskopisu a obsahuje návrh 6 vhodných názvů v rozsahu nejvýše 3 slov.

 

63. Převod chráněného názvu chovatelské stanice na života chovatele je možný, pokud se chovatel vzdává chovatelské činnosti.

 

64. V případě změny jména nebo bydliště vlastníka chovatelské stanice musí být změna ohlášena HPK ČMKU a příslušnému chovatelskému klubu nejpozději do 1 měsíce.

 

65. Má-li chovatelská stanice přejít z vlastnictví jedné osoby do vlastnictví druhé osoby, dosavadní vlastník a nový vlastník chovatelské stanice požádají HPK ČMKU o změnu.

 

Rejstřík chovných jedinců

 

66. Zařazení do rejstříku chovných jedinců provádí hlavní plemenná kniha ČMKU, u chovných fen nejpozději při prvním vrhu, u chovných psů na základě bonitace.

 

67. Do rejstříku chovných jedinců smí být zapsáni pouze jedinci, kteří splnili veškeré podmínky stanovené chovatelským klubem pro uznání způsobilosti k chovu.

 

Podmínky pro zápis do plemenné knihy

 

68. Do plemenné knihy ČMKU mohou být zapsáni pouze jedinci prokazatelně pocházející z rodičů stejného plemene zapsaných v plemenné knize ČMKU nebo jiných FCI uznávaných zahraničních plemenných knihách.

 

69. Předpokladem pro zápis do plemenné knihy je dodržení všech příslušných ustanovení Zápisního řádu.

 

70. Jedincům, dovezeným s průkazy původu, vystavenými zahraničními kynologickými organizacemi, které jsou členy FCI nebo jsou jí uznávány, dílčí plemenná kniha ponechává originály průkazů původu a označí je evidenčním číslem plemenné knihy. Originální průkazy původu importovaných jedinců, vystavené organizacemi, které nejsou FCI uznávány, se zásadně nepřepisují na naše formuláře.

 

71. Do plemenné knihy nesmějí být zapsány:

 

a)     odchovy chovatelů, kterým byla dočasně nebo trvale zastavena chovatelská činnost, nebo kterým byl odňat chráněný název chovatelské stanice

b)     odchovy, u nichž nebyly splněny podmínky Zápisního řádu.

 

 

Přihláška k zápisu štěňat

 

72. Podkladem pro zápis domácích odchovů do plemenné knihy ČMKU je přihláška k zápisu štěňat. O zápis štěňat mohou však žádat jen chovatelé, kterým přiznala plemenná kniha ČMKU chráněný název chovatelské stanice.

 

73. Žádost o tetovací čísla je nahrazena Přihláškou k zápisu štěňat.

 

74. V případě zahraničního krytí je chovatel povinen doložit k Přihlášce k zápisu štěňat ověřenou fotokopii průkazu původu psa se záznamem o způsobilosti k chovu, to platí i pro psy v chovu pouze zapůjčené – viz bod 32

 

75. Vrh se musí přihlásit k zápisu celý a najednou, dodatečné hlášení jednotlivých štěňat není přípustné.

 

76. Jména štěňat pocházející z jednoho vrhu, musí začínat stejným počátečním písmenem. Jméno musí být voleno tak, aby jednotlivá jména byla od sebe zřetelně odlišena a nemohlo dojít k jejich případné záměně.

 

77. Každý první vrh každého prvního plemene v každé chovatelské stanici nese označení písmene A, přičemž další vrhy se řídí abecedním sledem. Písmena s háčkem, Q, X a Y lze vynechat. Chová-li chovatel více plemen, platí uvedené pravidlo pro každé plemeno zvlášť. Po vyčerpání celé abecední řady, začíná pojmenování znovu od písmene A, jména štěňat

se však nesmějí opakovat.

 

78. Každé uvedení vědomě nepravdivých údajů v zápisovém řízení nebo zamlčení skutečností, důležitých pro zápisové řízení, je hrubým přestupkem a má za následek zrušení příslušných zápisů do plemenné knihy.

 

79. Při odesílání Přihlášky vrhu na Plemennou knihu ČMKU chovatel přiloží:

 

a)     při 1. vrhu i kopii názvu přiznané Chovatelské stanice

b)     u výběrového chovu kopii testu DNA, kopii vyšetření luxace pately

c)      při zahraničním krytí kopii PP psa, doklad o chovnosti a vyplněný předepsaný formulář „Confirmation of mating“.

d)     v případě zapůjčeného krycího psa navíc smlouvu o zapůjčení.

e)     u potomků merle jedinců je nutno přiložit kopii testu na merle gen.

 

Dále doloží nezapsané výstavní ohodnocení rodičů štěňat k doplnění

do jejich PP.

 

80.   Kompletní doklady zašle chovatel na adresu: Plemenná kniha ČMKU, Jankovcova 53 C, 170 00 Praha 7 Kopii přihlášky oboustranně ofocenou zašle chovatel současně i na adresu hlavního poradce chovu. Bez jeho odsouhlasení nebudou PP pro štěňata vystaveny.

 

Veškerá výše uvedená korespondence musí být vyřízena nejdéle do 3 měsíců věku štěňat, jinak PK ČMKU nevystaví PP.

 

Chovatel je povinen následně, bez velkého prodlení, rozeslat PP štěňat majitelům a to doporučeně, na vlastní náklady.

       

 

Průkaz původu psa

 

81. Průkaz původu psa, vydaný plemennou knihou, je listinou, stvrzující jeho původ, prokázaný čtyřmi generacemi předků (s platností od 1. 1995 pro štěňata narozená v ČR) a osvědčující jeho rasovou čistotu.

 

82. Průkaz původu psa vystavuje plemenná kniha na základě přihlášky k zápisu štěňat.

 

83. Je vystaven na předepsaném tiskopise se znakem FCI, opatřeným razítkem a podpisem zplnomocněného pracovníka ČMKU.

 

84. U jedinců v registrovaném chovu mohou chybět údaje o předcích, případně o chovateli.

 

85. Průkaz původu musí být podepsán chovatelem, který svým podpisem stvrzuje příslušnost průkazu původu ke psu.

 

86. Při převodu vlastnictví psa je nabyvatel povinen převzatý průkaz původu od chovatele vlastnoručně podepsat.

 

87. Jakékoliv zápisy, doplňky a změny evidenčního rázu může v PP psa provádět pouze plemenná kniha, z moci úřední nebo na písemnou žádost majitele, s výjimkou zápisu změn v osobě majitele (změna jména, bydliště apod.), které si v příslušné rubrice PP psa provádí majitel sám.

 

88. Majitel psa je povinen kdykoliv na požádání předložit originál průkazu původu psa plemenné knize nebo příslušnému chovatelskému klubu.

 

89. Zápisy o výsledcích pop. svodů (bonitací), chovných svodů, výstav, jsou oprávněni do průkazu původu zapisovat příslušní posuzovatelé, výstavní výbor nebo svodová (bonitační) komise. Zápisy musí být uváděny v plném znění dnem, měsícem a rokem, v němž byly zadány i s podpisem posuzovatele (člena výstavního výboru, svodové - bonitační komise) a razítkem.

 

90. Padělání průkazu původu psa, jakož i svévolné provádění změn, škrtání, mazání a doplňování údajů a záznamů se kárně, resp. trestně stíhá. Průkaz původu psa se v takovém případě stává neplatným a bude plemennou knihou zadržen. Stejným způsobem bude stíháno jakékoliv zneužití průkazu původu psa uhynulého nebo zběhnutého.

 

91. Poškozený průkaz původu psa lze nahradit novým průkazem. Původní průkaz se vrátí plemenné knize, která jej protokolárně znehodnotí.

 

92. Ztráta průkazu původu psa se musí neprodleně ohlásit hlavnímu poradci chovu a plemenné knize. Ta zařídí prostřednictvím odborného tisku zveřejnění ztráty. Nebudou-li do 1 měsíce od zveřejnění podány námitky, vystaví plemenná kniha duplikát PP. Duplikát se vystavuje na základě písemné žádosti majitele. V případě, že se původní průkaz původu označený jako ztracený, dodatečně nalezne, rozhodne plemenná kniha, který z průkazů původu znehodnotí.

 

93. Smlouva o prodeji štěněte by měla obsahovat:

a)     datum a místo vystavení kupní smlouvy, jméno, chovatelskou stanici, pohlaví, datum

narození, tetovací číslo nebo číslo čipu a rodiče štěněte, chovateli známé nedostatky i

přednosti a zdravotní stav štěněte. Chovatel by měl do smlouvy uvést zjevné vylučující vady nebo dosud nesestouplá varlata.

b)     dohodnutou a zaplacenou částku za štěně, případně jinou dohodu či podmínky platby

c)     vakcinace - datum a název použité vakcíny

d)     odčervení - datum a název použitého preparátu

e)     krmivo - čím a v jakých intervalech bylo štěně krmeno

f)       co vše bylo novému majiteli předáno se štěnětem (např. průkaz původu, očkovací průkaz, standard plemene, přihláška do Klubu, atd.)

g)     informace o Klubu, upozornění na chovatelské normativy Klubu

h)     další povinnosti majitele vůči chovateli (např. nahlášení výstavních úspěchů, krytí, úhyn, prodej, apod.)

i)       jméno, adresa a podpis chovatele

j)        jméno, adresa a podpis majitele

 

Chovatel je povinen poučit nové majitele o existenci Klubu, jeho chovatelských normativech a o základních informacích o správné výživě a péči o psa.

 

Závěrečná ustanovení

 

Veškerá porušení Zápisního řádu jsou řešena dle závažnosti přestupku výborem klubu podle Kárného řádu.

Ostatní záležitosti, které nejsou v Zápisním řádu KCHČaN specifikovány, se řídí platnými řády a směrnicemi ČMKU.