Stanovy

05.03.2011 11:38

 

1. Název organizace:

Klub chovatelů čivav a naháčů

2. Sídlo, okruh působnosti:

Vítovice 9, 683 01 Rousínov, Česká republika

3. Cíl činnosti:

Klub chovatelů čivav a naháčů je právnická osoba. Je to dobrovolná nepolitická organizace, sdružující chovatele a příznivce čivav a naháčů bez ohledu na jejich bydliště, s cílem propagovat a rozvíjet chov čivav a naháčů na území České republiky. K dosažení tohoto cíle klub vydává klubové neperiodické propagační tiskoviny, pořádá chovatelské akce - svody, výstavy, besedy a školení. Organizuje účast členů klubu na chovatelských akcích partnerských organizací. Pro dosažení vysoké odborné úrovně svých členů klub spolupracuje s vyspělými chovateli psů i kynologickými organizacemi, včetně zahraničních. Dbá přitom na to, aby akce, které jsou pro KCHČaN pořádany, probíhaly ve smysl daných ustanovení ČMKU a klubových normativů. KCHČaN v právních vztazích vystupuje svým jménem a za porušení svých závazků odpovídá celým svým majetkem. Osobní ručení členů je vyloučeno.

4. Orgány klubu:

Nejvyšším orgánem klubu je členská schůze, která pro následující období stanoví plán činnosti, volí členy výboru klubu a kontrolní a revizní komise, odsouhlasuje vnitřní organizační strukturu a její úpravy i organizační normativy a jejich změny. Organizační normativy nesmí být v rozporu s řády s FCI - Mezinárodní kynologické organizace, k níž se klub hlásí jako člen prostřednictvím Českomoravské kynologické unie. Členská schůze řeší odvolání a stížnosti k rozhodnutí a činnosti výboru. Je nejvyšším kárným orgánem, jeho rozhodnutí je konečné.

Výkonným orgánem klubu je 5 - 11 členný výbor, volený na 3 roky, který mezi členskými schůzemi zabezpečuje plnění odsouhlaseného plánu činnosti klubu, řeší návrhy a stížnosti členů, přijímá a uplatňuje při hrubém porušení organizačních normativů kárná opatření (viz kárný řád).

Výbor klubu volí ze svých členů presidenta, vicepresidenta a hospodáře, dále jednatele, hlavního poradce chovu. To tvoří presidium, řídící  průběžně mezi zasedáními výboru činnost klubu.

Členové výboru jsou při výkonu své funkce povinni jednat s náležitou péčí v zájmu KCHČaN, zachovávat mlčenlivost o skutečnostech, jejichž prozrazení by mohlo způsobit škodu či poškodit dobré jméno KCHČaN nebo jeho členů.

Člen výboru nemůže být současně členem kontrolní a revizní komise, ani členem výboru jiného klubu zastřešující stejné plemeno.

 

Působnost výboru KCHČaN

Výbor řídí klub mezi členskými schůzemi a přísluší mu zejména:

Připravovat a svolávat členské schůze a provádět jejich usnesení.

Plnit usnesení členské schůze.

Sjednávat a podepisovat smlouvy pro zajištění chodu klubu, určovat poplatky a dávky za služby klubu, akce, výstavy a podobně.

Určuje a navrhuje členské schůzi termín a výši placení členských příspěvků.

Rozhodovat o přijetí a nepřijetí žadatelů o členství v KCHČaN. Vést členskou evidenci, sestavovat zápisy z členských a výborových schůzí. Schvalovat směrnice, řády a další normativy KCHČaN, svodové karty a další potřebné tiskoviny.

Organizovat svody, klubové výstavy, speciální výstavy a navrhovat rozhodčí na všechny druhy výstav.

Řídí a kontroluje činnost hlavního poradce chovu.

Určuje a schvaluje vše další potřebné pro chod a činnost klubu mimo zde jmenované.

O svých rozhodnutích neprodleně informuje členskou základnu prostřednictvím webových stránek KCHČaN a následně v nejbližším čísle Klubového zpravodaje.

Pro zvýšení odbornosti nebo efektivnosti své činnosti může výbor klubu ustavovat odborné komise, pokud tyto nezvolila členská schůze. I v takovém případě výbor řídí jejich činnost.

Výbor klubu může určit, kdo z dalších členů KCHČaN bude pověřen dalšími funkcemi mimo výbor, které jsou potřebné pro chod klubu.

Působnost Kontrolní revizní komise (KRK)

Kontrolní a revizní komisi klubu tvoří tři členové volení v tajných volbách na členské schůzi, na období 3 let.Tito si zvolí předsedu KRK. Ve své činnosti je nezávislá na výboru a ze své činnosti se zodpovídá pouze členské schůzi klubu. Členové KRK se mohou zúčastňovat jednání výboru s hlasem poradním. Kontrolují plnění usnesení členské schůze, dodržování organizačních normativů klubu a mají právo nahlížet do dokladů, evidence, účtů, prověřovat vedení účetnictví a kontrolovat hospodaření KCHČaN a stav jeho majetku. Hospodář je povinen předkládat KRK výsledky hospodaření KCHČaN na vyžádání a to minimálně 2x ročně. Zjistí li KRK v hospodaření či činnosti nedostatky, je oprávněná navrhnout způsob nápravy, včetně termínu, ve kterém musí výbor KCHČaN učinit náležitá opatření.

Ve zvlášť  závažných případech může dát KRK podnět ke svolání mimořádné členské schůze.

Náplň práce jednotlivých funkcí členů výboru a kontrolní revizní komise je obsažena v interní směrnici KCHČaN.

5. Členství v klubu:

Vznik členství:

Členem KCHČaN může být každý občan ČR, jakož i občané jiných států (starší 15 let). Členové KCHČaN jsou ve vzájemném rovnoprávném postavení. Členství v KCHČaN vzniká registrací přihlášky a platby členského příspěvku.

 

6. Práva a povinnosti členů:

a) zúčastňovat se členských schůzí, hlasovat a volit a od 18 let věku být voleni do všech orgánů klubu,
b) účastnit se všech akcí pořádaných klubem,
c) získávat potřebné informace pro zvyšování svých znalostí v chovu klubových plemen,
d) odvolat se proti rozhodnutí výboru klubu v neprospěch člena do 14 dnů od doručení,
e) dodržovat a plnit Stanovy klubu,Zápisní řád, další řády a usnesení výboru,
f) oznamovat výboru klubu všechny změny související s členstvím v klubu,
g) člen-chovatel je povinen umožnit i neohlášenou kontrolu vrhu a podmínek, ve kterých jeho psi žijí. Neohlášenou kontrolu je oprávněn provést poradce chovu nebo nejméně 2 členové KRK nebo výboru klubu

h) platit včas a řádně členské příspěvky a poplatky za služby poskytované KCHČaN

ch) požívat všech výhod poskytovaných KCHČaN

Ch) člen je povinen seznámit se s platnými normativy a plně odpovídá za svoje chování a jednání a je si vědom, že za porušení řádů a normativů KCHČaN, ČMKU a FCI může být disciplinárně stíhán.

7. Zásady hospodaření klubu:

Klub chovatelů čivav a naháčů hospodaří samostatně v souladu s českými zákony. Je organizací hospodářsky soběstačnou. Příjmy jsou tvořeny příspěvky členů, event. i nečlenů klubu na zajištění chovatelských akcí.V případě dobrovolného zániku klubu rozhodne o naložení s majetkem členská schůze.

8.Zánik členství v KCHČaN

Nezaplacením členských příspěvků za daný kalendářní rok v řádném termínu stanoveném výborem klubu a zveřejněném v klubovém tisku.

Úmrtím člena

Dobrovolným vystoupením sděleným písemně výboru KCHČaN

         Dopustí-li se člen zvlášť hrubého porušení povinností člena KCHČaN

         Dopustí-li se člen opětovného porušení povinnosti člena KCHČaN závažnějšího rázu

         Dopustí-li se opětovného nebo hrubého porušení zákona na ochranu zvířat

O vyloučení člena rozhoduje nejbližší svolaná členská schůze. Do té doby může výbor KCHČaN rozhodnout o pozastavení členství v KCHČaN, přičemž:

Člen musí být minimálně 14 dní před konáním schůze seznámen s důvodem navrhovaného vyloučení a musí mu být dána možnost hájit se.

Rozhodnutí o vyloučení musí mít řádné skutkové opodstatnění a musí být písemnou formou doručeno do vlastních rukou.

 

9. Zánik Klubu

O zániku KCHČaN může rozhodnot pouze členská schůze, které se účastní nadpoloviční většina řádných členů klubu. Pokud se na první pokus nesejde nadpoloviční většina řádných členů klubu, bude svolána druhá schůze za 60 dnů, na které bude rozhodovat nadpoloviční většina přítomných členů klubu.

10. Podmínky chovu nečlenů zastřešených KCHČaN

Chov s průkazem původu umožňuje klub i nečlenům KCHČaN za předpokladu, že bude podepsána smlouva o poskytování chovatelského servisu, že budou plně respektovat a plnit v termínech veškeré normativy KCHČaN. Veškeré poplatky pro nečleny jsou určeny ceníkem KCHČaN.

Nečlen je povinen seznámit se s platnými normativy a plně odpovídá za svoje chování a jednání a je si vědom, že za porušení řádů a normativů KCHČaN, ČMKU a FCI může být disciplinárně stíhán.

Ve věcech, které tyto stanovy neupravují, se postupuje dle řádů a směrnic ČMKU respektive se řídí obecně právními předpisy.

V Praze 28. 12. 2010
Registrace změny Stanov vzata na vědomí Ministerstvem Vnitra ČR