Potraviny, které zabíjí psy...

29.06.2011 21:07

Mnoho potravin, které jsou naprosto neškodné pro člověka, může u domácích zvířat vyvolat i v malém množství těžkou otravu nebo dokonce smrt. Seznam takových potravin je dlouhý. Riziko intoxikace stoupá s rozvojem potravinářského průmyslu a používáním nových ingrediencí. Nebezpečné jsou především ty látky, které nejsou u zvířat dostatečně prozkoumány. Chovatelé často nejsou na tyto situace připraveni a domnívají se, že když jídlo není nebezpečné pro ně samé, tak nemůže uškodit ani zvířatům.

Kofein, čaj, kakao

Nejčastější otravy mohou být způsobeny potravinami, které obsahují kofein, čaj a kakaový prášek. Sladké potraviny jsou pro psy velmi atraktivní. Čokoládové výrobky s vyšším obsahem kakaového prášku obsahují látku zvanou teobromin. Kofein je obsažen jak v kávě tak v čaji. Nejvíce teobrominu obsahují kakaové boby nebo kakaový prášek, méně látky je obsaženo v mléčné a bílé čokoládě. Jsou známy i smrtelné případy, kdy chovatel sám připravil krmení s vyšším obsahem teobrominu. Při výčtu potravin, které obsahují kofein, nesmíme zapomínat na některé lidské léky. Nebezpečné pro zvířata jsou také nealkoholické nápoje nebo bylinné čaje obsahující guaranu.
Původcem intoxikace látkami z kávy a kakaa jsou metylxantiny (kofein, teofilin, teobromin). Velmi dobře se vstřebávají z gastrointestinálního traktu a pronikají přes hematoencefalickou bariéru do mozku, přes placentu do plodu a do mléčné žlázy. Pes je na metylxantiny mnohem citlivější než člověk, protože vylučuje tyto látky ze svého těla mnohem déle. To je důvod proč dávka kofeinu, která způsobí smrt u psa je 110 – 200 mg/kg živé váhy, u koček je to o něco méně 80 - 150 mg/kg. Teobromin způsobí smrt při dávce 100 - 250 mg/kg, příznaky intoxikace se vyskytují již při dávce 20 mg/kg. Tedy konkrétně například pro jezevčíka o váze osmi kilogramů by bylo nebezpečné, kdyby sežral přibližně dvě kvalitní čokolády s vysokým obsahem kakaa.
Klinické příznaky otravy jsou slabost, neschopnost chůze, křeče, bolest břicha, zvracení, průjem, zrychlené dýchání a zrychlený srdeční puls. Smrt nastává zástavou kardiorespiračního aparátu.  
Diagnóza se opírá o sdělení majitele a podle identifikace obsahu žaludku. Metylxantiny lze také prokázat ve všech tkáních pomocí chromatografie. Nejúčinnější terapií je včasný výplach žaludku. Dále podáváme infuze, protikřečové léky a projímadla.

Cibule a česnek

Pozření této zeleniny může vést ke vzniku anémie (chudokrevnost), kdy se nadměrně rozpadají červené krvinky. Postižené zvíře trpí nechutenstvím, zvrací, má průjem, má červeně zabarvenou moč, zrychleně dýchá a má zvýšený srdeční puls. Při včasném zákroku je vhodné provést výplach žaludku. Při rozvoji anémie je nutná kyslíková terapie a transfuze krve.

Vinná réva a rozinky

Ačkoli jsou tyto potraviny pro člověka pochoutkou, u psů může dojít k nebezpečné intoxikaci. Polovina až dvě třetiny postižených zvířat umírá. Veterinární medicína zatím nezná mechanismus této intoxikace, a proto není známa konkrétní terapie. Postižení jedinci mají běžné klinické příznaky otravy a také se rozvíjí velmi nebezpečné postižení ledvin. Nebyla vysledována žádná plemenná predispozice či vliv věku nebo pohlaví. Byly zaznamenány i případy, kdy psi po sežrání rozinek či vinné révy neměli paradoxně žádné klinické příznaky.
Diagnóza se opírá hlavně o sdělení majitele a nálezu zbytků ve výkalech či obsahu žaludku.
Terapie spočívá v podávání infuzí a nepřetržité kontrole ledvinných funkcí. Pomoci může výplach žaludku a vyvolání průjmu, aby se trávicí trakt co nejdříve vyčistil.

Avokádo

Avokádo je strom rostoucí v tropických oblastech. Všechny jeho součásti jsou pro domácí zvířata toxické včetně plodů. Kromě psů mohou být postiženi také ptáci. Samotná toxická látka byla pojmenována persin, který způsobuje podkožní otoky, postižení plic, srdečního svalu a mléčné žlázy. Postižení ptáci jsou letargičtí, slabí, mají otoky na krku a hrudi, těžce dýchají a mají zrychlený puls. U zvířat, která jsou v laktaci, dochází k poklesu produkce mléka, samotná mléčná žláza je zvětšená a oteklá.
Terapie je pouze podpůrná, pokud dojde k postižení plic a srdce je výsledek léčby velmi nejistý. Při postižení mléčné žlázy u savců dojde po nějakém čase k uzdravení, ovšem produkce mléka zůstává snížená.

Sůl

Kuchyňská sůl způsobí zvýšený obsah sodíku v těle. Samotné pozření soli zvířetem je vzácné. Je popsán případ intoxikace, kdy pes spolykal větší množství mořské vody při koupání. Také dětská plastelína s obsahem soli může byt škodlivá a vedla u několika psů k rozvoji klinických příznaků otravy. Je znám případ, kdy se majitel pokusil vyvolat zvracení po konzumaci čokolády u svého dobrmana podáním 100 gramů kuchyňské soli. Následovalo zvracení, průjem, křeče a nevratné koma. Za toxickou dávku je považováno 2 g/kg živé váhy, smrt způsobí 4 g/kg.
Klinické příznaky jsou letargie, zvracení, kašel, zvýšená teplota, záškuby očí, třes svalů a záchvaty. Sůl způsobí redistribuci vody z tkání do krevního řečiště, "vysušuje" tak tkáně, poškozuje krevní cévy a vyvolává krvácení do trávicího traktu.
Pokud od pozření soli neuplynulo více než 30 minut, lze ještě úspěšně vyvolat zvracení a snížit tak množství toxické látky v těle. Mohlo by se zdát, že podání aktivního uhlí by mohlo pomoci, ale opak je pravdou. Zvíře musí mít přístup k většímu množství čisté vody. Nezbytná je infuze dextrózy, aplikace diuretik urychlí tvorbu moči a tím se docílí snížení koncentrace sodíku v těle. Případné křeče tlumíme podáváním antikonvulziv.

Ačkoli jsou účinky některých potravin u zvířat známy již dlouho, dochází opakovaně k otravám. Buď mají zvířata volný nekontrolovatelný přístup k toxickým látkám, nebo jsou z nějakého důvodu podány samotným majitelem v domnění, že nic neriskuje. Ve většině případů jsou postižení psi. Pro kočky jsou lidská jídla a nápoje málo atraktivní. Jen pro zajímavost, také chmel používaný pro výrobu piva je pro psy toxický.
Kromě intoxikací popsaných výše se velmi často zabýváme zdravotními komplikacemi, které vzniknou podáním dalších potravin. Běžně lze vyvolat průjem výrobky s obsahem laktózy. Laktóza je mléčný cukr obsažený v mléce a nefermentovaných mléčných výrobcích.
Čím jsou savci starší, klesá jejich enzymatická aktivita pro trávení laktózy. U mláďat je tato enzymatická aktivita mnohem větší, vzhledem k tomu, že jsou živena mateřským mlékem. Pokud má majitel potřebu podávat nějaký mléčný výrobek, je ideální neslazený jogurt.
Potraviny, které jsou nebezpečné, by neměly být podávány zvířatům ani v malém množství. Neméně důležité je také skladování potravin, aby se k nim domácí zvířata nemohla dostat.