Detekce a zabránění zdravotním problémům měsíčním vyšetřením doma

05.03.2011 10:14

 

 

Můžete hrát velkou roli v udržení zdraví vašeho psa. Tento článek vám dá civa.jpgnávod na pěti bodové měsíční zhodnocení zdraví vašeho psa a zajistí jeho špičkovou kondici.
Vy můžete sehrát aktivnější roli v udržení zdraví vašeho psa následujícím jednoduchým, pěti bodovým, měsíčním systémem zhodnocením jeho zdraví doma.
“Ranné varující signály špatného zdraví vašeho zvířete jako matná srst nebo zvýšení či snížení váhy, mohou být často pozorovány doma,” říká veterinární lékař MVDr. James Sokolowski, Ph.D. Stanete se očima a ušima vašeho veterinárního lékaře mezi návštěvami. Zjistíte-li změnu, můžete zavolat vašemu veterinárnímu lékaři a začít léčit před rozvojem vážného problému.” civa--2-.jpg

Pět bodů k udržení zdraví u psů

Nezapomeňte vyšetřit všech pět oblastí u vašeho psa:

1. Zjištění váhy
2. Srst a kůže
3. Oči a uši
4. Zuby a dásně
5. Pátrání po útvarech

1. Zjištění váhy

Zjišťujte váhu vašeho psa pravidelně. Pátrejte po změnách tělesné hmoty, tak že se postavíte nad psa a díváte se zda-li je útlý pas za žebry zvířete. Umístněte své ruce na žebra psa. Má-li správnou váhu, cítíte žebra, ale nesmí být moc vystouplá. Pátrejte po polštářcích tuku ve slabinách mezi pánevními končetinami a břichem..
Má-li váš pes nadváhu, prodiskutujte s vašim veterinárním lékařem nutnost zhubnutí a program na redukci váhy, nepodávejte žádné pamlsky a kousky od stolu, rozdělte denní krmení do dvou až čtyř malých porcí během dne. Zařaďte program pohybu pro vašeho psa, začněte krátkými periodami aktivity a postupně zvyšujte dobu pohybu.

2. Srst a kůže

Srst musí být hladká od hlavy k ocasu. Část srsti blízko hlavy a podél páteře prohledněte kvůli přítomnosti lupů, šupin nebo škrábanců. Hledejte příznaky blešího černého trusu na bázi ocasu, na zádi a břichu . Psi s mdlou nebo matnou srstí nemusí dostávat všechny nezbytné živiny, nebo trpí některou z chorob. Blechy odstraníme pomocí šampónů nebo spreyů.

3. Oči a uši

Jemně stlačte dolů spodní oční víčko, aby jste viděli růžovou barvu. Bělmo očí musí být hladké a bílé bez zarudnutí. Sledujte normální velikost zornic a odpověď zornic na světlo. Dávejte pozor na barevný výtok, který může být příznakem infekce.
Uši se musí jevit čisté, růžově zbarvené (ne blýskavě růžové), bez nečistot a silného zápachu. Pátrejte po ušním mazu, zvláště tmavém ušním mazu, který může ukazovat na přítomnost ušních roztočů nebo infekci. Problémy s očima a ušima jsou důvodem k návštěvě vašeho veterinárního lékaře.

4. Zuby a dásně

Zvedněte pysky psa od jeho dásní a stiskněte prstem pevně nad horními zuby. Když prst dáte pryč, bílá barva otisku prstu na dásni se musí opět změnit na růžovou. Otevřete psovi tlamu a prohlédněte všechny zuby. Pozor na nahromadění zubního kamene, který je žlutý až tmavě hnědě zbarvený a může vést k periodontálním onemocněním. Tento musí odstranit veterinární lékař. Pravidelné čištění pomocí zubní pasty určené pro malá zvířata a žvýkací snacky určené pro eliminaci plaku mohou pomoci redukovat tvorbu plaku a zubního kamene.

5. Pátrání po útvarech

Pátrejte po neobvyklých boulích nebo hrbolech umístněním obou rukou na hlavu vašeho psa o pohybujte jimi dolů pod bradu. Dále pohybujte rukama dozadu na přední končetiny, do podpaží pod hřbet, nad kyčle sa dolů po pánevních končetinách. Prohlédněte drápy a polštářky prstů, zda-li nejsou pořezané nebo popraskané. Popište neobvyklé nálezy veterinárnímu lékaři.